Burg Hochosterwitz

 2009.07.20. 17:35

Nem volt még ilyen poszt a blogomon – és lehet, hogy nem is lesz több, a fogadtatástól függ :) – de ez a vár olyan szép, hogy muszáj megosztani.

Szóval: Hochosterwitz várkastélya, Karintia egyik legnagyobb ékessége.

A sziklakúpra épített várat először a XI. században említik Astrawizza (éles hegy) néven. Először a salzburgi érsekség birtoka volt, majd von Ostewitz pohárnok kezébe került, végül 1541-ben a várat a Khevenhüller családnak zálogosították el, akik később megvásárolták és azóta is birtokolják(!).

A várat a sziklára felkapaszkodó 14 kapu és a köztük futó fal teszi lenyűgözővé. A kapuk között vezető utat egyik oldalról a – sok helyen vésett – szikla, másik oldalról szakadék határolja, a kapuk egyenként is erős védművek, több helyen látszanak még a felvonóhidak maradványai, és a tornyok úgy vannak kialakítva, hogy onnan néhány katona is könnyen tűz alatt tarthatta az ostromlókat. Egyes kapukhoz külön szállásokat és raktárakat építettek, így ezek önmagukban is egy-egy mini erődöt alkottak. A vár múzeumában látható az hatalmas tölcsér aminek segítségével a várparancsnok lekiálthatta utasításait a védőknek. (Szintén a múzeumban őrzik az egyik várkapitány hatalmas páncélját, aki a vért mérete alapján úgy 220 centi magas óriás lehetett.) Szóval bevehetetlen erődítmény volt, bár tudtommal komoly ostrommal nem kellett szembenéznie.

Ha arra jártok, ne hagyjátok ki!

A várról bővebben a wikipédián.

További képek itt.

Címkék: utazik fényképezget

A bejegyzés trackback címe:

https://nyajas.blog.hu/api/trackback/id/tr911383472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása